Seçim Günü Oy Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Seçim Günü Oy Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
0


28 Mayıs Pazar günü hepimiz en önemli vatandaşlık görevlerimizden biri olan oy kullanma görevimizi yerine getireceğiz. Oyumuzu kullanabilmemiz ve geçerli olması için ise bilmemiz gereken birkaç ufak detay var.

Ülkemizde seçim tarihi itibarıyla 18 yaşını dolduran herkes oy kullanmaya hak kazanıyor. 28 Mayıs’taki seçimlerde ise YSK tarafından yapılan açıklamaya göre 64 milyon 238 bin 808 seçmen oy kullanacak. Seçimler toplamda 195 bin 705 sandıkta gerçekleşecek.

Bu milyonlarca kişinin her birinin attığı oy; demokrasimiz, özgürlüklerimiz ve temel haklarımız için hayatî önem taşıyor. Haliyle seçim günü oy kullanmamıza engel olacak ya da oyumuzun geçersiz kılınmasına neden olacak her detayı çok iyi bilmemiz gerekiyor. 

Seçim için evden çıkmadan kontrol etmeniz gerekenlerle başlayalım;

  • Oy kullanacağınız okul muhtemelen evinize epey yakın ve bildiğiniz bir okul. Ancak siz yine de son kez seçmen kağıdınızdan ya da e-Devlet’te ‘Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama‘ üzerinden okulunuzu ve sandık numaranızı kontrol edin.
  • Eğer seçmen kağıdınızı bulamıyorsanız, kayıpsa korkmayın. Seçmen kağıdı yanınızda olmadan da oy kullanabilirsiniz.
  • Ancak oy kullanmaya giderken yanınızda mutlaka Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası taşıyan resimli ve resmi nitelikteki bir belge olması gerekiyor. Bu belgeler şunlar; 
    – Nüfus cüzdanı
    – Pasaport
    – Sürücü belgesi
    – Evlenme cüzdanı
    – Askerlik belgesi
    – Geçici kimlik belgesi
    – Resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı
    – Hakim/Savcılar/Yüksek Yargı Organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı
    – Avukat, Noter ve Askeri kimlik kartları
  • Evden çıkmadan önce kontrol etmeniz gereken son şey ise sizsiniz. Üzerinizdeki herhangi bir şekilde bir parti veya siyasi görüşe dair simge, eşya vb. olmamalı.

Seçim yeri, kimlik belgesi ve kılık kıyafet tamam; okula vardınız;

  • Sandıkların kurulduğu yapılarda hiç kimse, başkalarının görebileceği şekilde bir siyasi parti veya adaya ait rozet, amblem veya benzeri işaretler ya da propaganda amaçlı yayınlar taşıyamaz; yazılı, sözlü veya görüntülü propaganda yapamaz. Bu kurala uygun şekilde hareket ettiğinizden emin olun. Aksi takdirde, görevli kolluk kuvvetleri tarafından bölgeden uzaklaştırılabilirsiniz.
  • Oy kullanacağınız sandığa girmeden hemen önce size bir zarf, ‘Tercih’ ya da ‘Evet’ yazılı bir mühür ve bir adet oy pusulası verilecek. Oy pusulalarınızda herhangi bir işaret ya da zedelenme olup olmadığını kontrol edin. Zarfınızı da kontrol ederek üzerinde herhangi bir işaret, zedelenme varsa, YSK amblemi yoksa, çift mühür bulunmuyorsa bildirin.
  • Seçmenin; cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesi yasaktır. Kabine giderken çanta, cep telefonu, fotoğraf makinesi vb. eşyalarınızı kurul masasına bırakmalısınız. 
  • Ardından iki oy pusulanız ve zarfınızla birlikte kapalı oy kabinine girin ve oyunuzu kullanın. Oy kullanma işlemini tamamladıktan sonra oy pusulasını da zarfa koyup zarfınızı kapatın. 
  • Zarfınızı sandığa atıp ardından seçmen listesinde isminizin karşısına imzanızı atın. İmzanızı oy kullanmadan önce değil, kullandıktan sonra atacaksınız, bunu unutmayın.
  • Oy kullanma işlemi saat 08:00 -17:00 arasında kullanılacak. Saat tam 17:00’da oy için sandığınızın olduğu yerde sıradaysanız, oy kullanma hakkınız var, unutmayın.
  • Oy verme işlemi tamamlandıktan sonra, tüm seçmenler kendilerine ayrılan alanda seçim sayımını izleme hakkına sahiptir. Dilerseniz siz de sayımı takip edebilirsiniz.

Şimdi bir de mührü bastığınız oy pusulasının hangi durumlarda geçersiz sayılacağına bakalım;

Oy ve Ötesi bu konuda oldukça açıklayıcı bir dizi görsel hazırlamış;

Tüm bu kuralları daha detaylı incelemek isterseniz buraya tıklayarak Oy ve Ötesi tarafından hazırlanan detaylı rehbere göz atabilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir