Umumi tuvaletlere girerken üzerine peçete sermeden oturamayanlardansanız, bu içeriğimiz sizin için. Muhtemelen daha güvende ve mikrop kapmamak için tercih ettiğiniz bu yöntem aslında sandığınız kadar güvenilir değil mi?
Konuyla ilgili yapılan araştırmalar yararından çok zararı olduğunu bile söylüyor.
İyi de bu nasıl mümkün olabilir? Binlerce insanın oturduğu klozete oturmak, daha zararlı değil mi?
Temiz bir tuvalet dışarıda pek mümkün olmuyor.
Temiz olana da biz güvenip oturamıyoruz. Nihayetinde oraya kimin girip kimin çıktığını da bilemiyoruz. Bunun için en güvenli yolun klozete peçete sermek olduğunu düşünüyoruz.
Sifonu klozet kapağı kapalıyken çekmenin en sağlıklısı ve bakterilerin etrafa yayılmaması adına önemli olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Maalesef bu kurala herkes -hele de umumi tuvaletlerde- uymuyor. E peki neler oluyor?
Sifon her çekildiğinde tüm nesnelere bakteri yapışıyor.
Bakterileri yalnızca klozette aramayın, duvarlarda, kapı kolunda, tavanda ve hatta tuvalet kağıdında bile varlar. Özellikle de tuvalet kâğıdı nemi çok iyi emdiği için bakterilerin çoğalmasında bulunmaz bir nimettir.
Bundan dolayı bakterilerle dolu tuvalet kağıdını zaten pis olan bir yere serdiğinizde, kirli olan yüzeyi temizlemenin aksine daha da kirli bir hâle getirmiş oluyorsunuz.
Şaşırtıcı bir sır verelim mi?
Klozet kapakları, belki de tuvaletin içindeki en temiz yer. Mikrobiyologlar, insanların en çok temas ettikleri yerlerin en pis olduğu konusunda hemfikir, üzgünüz buna tuvalet kâğıtları da dahil.
Bazı araştırmalar da klozette bakterilerin uzun süre tutunamayacağını açıklıyor. Fakat yine de temizlik imandan gelir diyerek siz olabildiğince klozete temas etmemeye ve peçete sermemeye özen gösterin. Ve mümkünse en önemli olan şey eller!
Ellerinizi girerken ve çıkarken yıkamayı sakın ihmal etmeyin, işte o zaman bu tür enfeksiyon sorunlarını minimuma indirebiliriz.