Emniyet Kemerlerindeki Bu Kumaş Halka ve Düğme Ne İşe Yarıyor? Etkisi, Sandığınızdan Çok Fazla!

Emniyet Kemerlerindeki Bu Kumaş Halka ve Düğme Ne İşe Yarıyor? Etkisi, Sandığınızdan Çok Fazla!
0

 

Araç içi güvenlikte emniyet kemerinin önemini hepimiz biliyoruz. Peki hiç emniyet kemerinizdeki detaylara dikkat etmiş miydiniz?

Küçük detayların fark yarattığı tasarımlardan biri de emniyet kemerlerindeki halkalar ve düğmeler.

Basit görünümlü bu parçaların nasıl oluyor da güvenli bir yolculuğun olmazsa olmazları hâline geldiğini öğrendikten sonra emniyet kemeri takmanın önemini bir daha anlayacaksınız.

Emniyet kemerindeki kumaş döngüsünün işlevi ne?

emniyet kemeri kumaş döngüsü

Emniyet kemerinizin bu küçük ama işlevsel parçası, aslında bir enerji yönetimi döngüsü. Emniyet kemeri sisteminin bu unsuru, kaza sırasında yırtılmak için var. Böylelikle çarpışmadan kaynaklanan şokun bir kısmı emiliyor.

Koltuktaki yolcuya fazladan birkaç cm emniyet kemeri sağlamak için yırtılarak açılıyor. Aslında bu detay sadece şoku emmekle kalmıyor aynı zamanda emniyet kemerinin tamamının yırtılma riskini de önlüyor.

Bir diğer faydası ise emniyet kemeri tokasının hareket hâlindeyken yan taraflara sürekli çarpmasının engellenmesi. Tokayı istediğiniz yükseklikle tutarak kaymasını bu halka sayesinde önleyebilirsiniz.

Neden sürücü emniyet kemerinde böyle bir halka yok?

emniyet kemeri güvenlik düğmesi

Sürücü emniyet kemerlerine baktığınızda bu kumaş döngüsünün yerine bir düğme görürsünüz. Bunun da tabii ki önemli sebebi var. Yolcu kemerindeki kumaş, yolcunun güvenliğini sağlarken sürücü kemerinde olmaması aslında sürücü güvenliğini koruyor.

“Nasıl yani?” dediğinizi duyar gibiyiz. Hemen açıklayalım. Yolcularda birkaç cm emniyet kemeri uzaması büyük sakıncalar yaratmazken aynı şey sürücü için geçerli değil. Sürücünün ufak bir emniyet kemeri açılması ile baş, direksiyona vurulabilir ve bu da ciddi yaralanmaları beraberinde getirir.

Artık bu küçük detaylara baktığınızda hayat kurtarmadaki daha iyi biliyorsunuz. Son olarak belirtelim ki bu küçük detaylar bazı araçlara göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin düğme detayını sadece sürücü değil arka koltuk emniyet kemerlerinde de görebilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir