Google, bütün Android telefonlardan navigasyon ağı kuruyor

Google, bütün Android telefonlardan navigasyon ağı kuruyor
0

Google araştırmacıları, Android cihazları bilimsel iyonosfer araçlarına dönüştürüyor: Milyonlarca Android akıllı telefon, şimdiye kadarki en büyük kitle kaynaklı navigasyon projelerinden birine sessizce dahil edildi…


İyonosferin haritalanması, navigasyon sistemlerinin doğruluğunu iyileştirmek için kritik öneme sahip. Ancak mevcut yöntemler önemli sınırlamalarla karşı karşıya. Yer tabanlı GNSS istasyonları iyonosferik toplam elektron içeriğinin ayrıntılı haritalarını sağlarken, kapsamları eşit değildir ve yetersiz hizmet alan bölgelerde büyük boşluklar bırakır.

ABD’nin Kaliforniya eyaletine bağlı Mountain View şehrindeki Google Research araştırmacıları ise, Nature dergisinde yayımlanan bir çalışmaya göre, milyonlarca Android akıllı telefonu dağıtılmış bir sensör ağı olarak kullanan yenilikçi bir navigasyon çözümü ortaya koydu.

Geleneksel navigasyon tekniklerine göre daha az hassas olmalarına rağmen bu cihazlar ölçüm kapsamını etkili bir şekilde iki katına çıkarıyor, doğru iyonosfer verileri sunuyor ve uzun süredir devam eden altyapı sorunlarını da gideriyor.

Google Research’ün araştırması, kapsama boşluklarını gidermek için çift frekanslı Küresel Navigasyon Uydu Sistemi (GNSS) alıcılarıyla donatılmış milyarlarca akıllı telefondan yararlanıyor. Geleneksel GNSS istasyonlarının aksine, akıllı telefonlar mobildir, yaygın olarak bulunur ve büyük miktarda veriyi yakalama yeteneğine sahiptir. Dolayısıyla Google her telefonu bir uydu yer istasyonu gibi kullanarak, çok geniş bir veri tabanı oluşturuyor.

Araştırmacılar, milyonlarca cihazdan gelen ölçümleri toplayıp ortalamasını alarak, özel izleme istasyonlarıyla karşılaştırılabilir bir doğruluk elde ettiler ve hatta güneş fırtınaları ve plazma yoğunluk yapıları gibi olayları bile çözdüler.

Ayrıca Avrupa üzerindeki orta enlem çukurlarını ve daha önce seyrek istasyon kapsamı nedeniyle erişilemeyen ekvator anomalilerini de gözlemlediler.

Dolayısıyla artık, özellikle de insanların yoğun olarak yaşadığı bölgelerde, haritalandırma konusunda sadece GPS uydularından gelen sinyallere bağlı değiliz. Tüm diğer telefon kullanıcıları aslında birer navigasyon istasyonu olarak büyük haritaya katkı sağlayacak.

 
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir