Işık ile İnternet Sağlayan Li-Fi, Rekor Kırdı! Türkiye Ortalamasının 300 Katı Hıza Ulaşıldı

Işık ile İnternet Sağlayan Li-Fi, Rekor Kırdı! Türkiye Ortalamasının 300 Katı Hıza Ulaşıldı
0

 

Kızılötesi teknolojiler ile rekor internet aktarım hızına ulaşıldı. Li-Fi olarak isimlendirilen gelecekte Wi-Fi’in yerini alabileceği söylenen şu teknoloji, 9.6 Gbps veri aktarım hızına ulaşarak rekor kırdı.

Kızılötesi teknolojilerini hepimiz biliriz. Yıllardır tüm televizyonların kumandalarında bulunan bu teknoloji, akıllı telefonların “ilkel” aşamada olduğu dönemlerde veri aktarımı için de kullanılıyordu. Daha o yıllarda, kızılötesi sensörler ile veri alışverişi yapılabileceği zaten biliniyordu. İşte bu teknoloji üzerine yapılan yeni çalışmalar, kızılötesi ile ultra yüksek internet hızlarına ulaşılabileceğini ortaya koydu. Üstelik kızılötesinin Wi-Fi’ın yerini alması ya da aynı anda kullanılabilmesi için de çalışmalar yapılıyor.

Kızılötesi teknolojisiyle ilgili son çalışmalar, Wi-Fi teknolojisini geliştiren IEEE standartları kuruluşu oldu. Ekip, “Li-Fi” olarak isimlendirdiği teknoloji ile Wi-Fi için yeni bir katman oluşturduğunu, böylelikle cihazların internet erişimi için yeni bir yol sağlandığını ifade ediyor. Hatta Li-Fi teknolojisinin toplu entegrasyonu için de artık her şey hazır. Aslında, geçmişte de bilinen Li-Fi teknolojisi için ilk kez seri kullanım aşamasında olunduğunu söylemek mümkün.

9.6 Gbps internet hızına ulaşıldı!

kızılötesi ile internet

Yukarıda fotoğrafını paylaştığımız “Light Antenna One”, kızılötesi ışınlar ile internet aktarımı yapan bir cihaz. Ekip, bu gibi cihazlarıı kullanarak 10 Mbps ila 9.6 Gbps aralığında internet hızı sağlamayı başardı. Şöyle bir detay bilgi verelim. Popüler internet hız testi platformlarından Speedtest’e göre 2023’ün ilk çeyreğinde, Türkiye’deki ortalama internet hızı 32 Mbps idi. Kızılötesi ışınlarla ulaşılabilen maksimum internet hızı, Türkiye’deki ortalama internet hızının 300 katı olarak kayıtlara geçti.

Buraya kadar gözünüzü boyamış gibi görünebiliriz. Fakat Li-Fi teknolojisinin büyük bir eksisi var. Kızılötesi ışınlar, belirli açılarda dağılım gösterirler. Hal böyle olunca bu tür cihazların rahat kullanımı için konumların doğru olarak hesaplanması gerekiyor. Teknolojiyle ilgili çalışan ekipler de bunun farkında. Daha çok kurumsallar için uygun olan Li-Fi, ilerleyen dönemlerde Wi-Fi’a yardımcı bir teknoloji olarak yaygınlaşabilir.

 

Kaynak: https://www.theverge.com/23795599/li-fi-wi-fi-802-11-bb-internet-of-light 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    alki_
    ALKIŞ
  • 0
    _a_kin
    ŞAŞKIN
  • 0
    k_t_
    KÖTÜ
  • 0
    berbat
    BERBAT

1959 yılında Samsunda doğdu. 1989-2005 Yılları arasında Temsa, Mitsubishi, Sabancı Holding grubunda Otomotiv, Bilgi işlem ve Yazılım bölümlerinde Müdür olarak çalıştı. Adnan Güney, şu anda, Network Dizayn Yazılım ve Tasarım koordinatörü olarak çalışmalarına devam etmekte. Ayrıca Blogger, Wordpress, Tumblr, Google sites gibi alanlara ilgili olup, uzun yıllardır SEO ve Alexa üzerinde çalışmakta.

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir