Prof. Dr. Canan Dağdeviren ve ekibi, kadınlarda meme kanserinin önceden tespit edilebilmesini sağlayacak yeni bir cihaz geliştirdi: Elektronik sütyen.
Massaschusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Prof. Dr. Canan Dağdeviren ve ekibi, 6 yıldır geliştirdiği elektronik sütyen projesini tamamladı, ilk pilot çalışmada büyük başarı yakaladı. Sütyen, memenin ultrason görüntüsünü hiçbir ultrasona ihtiyaç duyulmadan çekmeye imkân tanıyor.
Meme kanserinin erken teşhisinde rol oynayabilecek elektronik sütyen:Elektronik sütyen, ilk klinik çalışmasında 71 yaşındaki bir kadında meme kistlerini tespit etmeyi başardı. Gönüllü kişi halihazırda geçmişte meme sorunlarıyla karşılaşmış bir kişiydi. Çalışmada sütyenden önce standart ultrason taraması yapıldı.
Çalışmanın ikinci aşamasındaysa kadından “cUSBr-Patch” olarak adlandırılan sütyeni giymesi istendi. Kadının sol memesi altı farklı lokasyondan tarandı. Yalnızca 0,3 santimetre kadar küçük kistlerin bile tespit edilebildiği görüldü.
Kistin görüntülenebilmesinin yanı sıra bu görüntülemenin ‘nasıl’ı da büyük bir başarıya işaret etti. Ekip, cihazdan alınan görüntülerin geleneksel ultrasonla karşılaştırılabilir kalitede olduğunu, meme dokusunun da sekiz santimetre derinliğe kadar görüntülenebildiği açıklandı.
Çalışmanın Canan Dağdeviren için de manevi değeri var:
Kaynak:https://www.media.mit.edu/publications/conformable-ultrasound-breast-patch-for-deep-tissue-scanning-and-imaging/