OpenAI, geçtiğimiz haftalarda insansı robot girişimi Figure ile ortaklık yapmıştı. Bugün bu iş birliği kapsamında geliştirilen “Figure 01” isimli robottan heyecan verici yepyeni bir video yayımlandı.
OpenAI, bugün kullanmaya alıştığımız yapay zekâ araçlarının son yıldaki gelişiminin önderi desek yanlış olmaz herhalde. Zira görsel, metin ve video üretiminde en yüksek standardı şu an kendileri veriyor. Ancak bunun daha ötesine geçmek için de hamleler yapıyor.
Yapay zekâ devi, birkaç hafta önce insansı robot girişimi Figure ile ortaklık kurmuştu. Bugün bu ortaklık kapsamında geliştirilen robottan yeni bir video paylaşıldı. Video, tüylerinizi ürpertecek cinsten.
Figure’ün insansı robotu, artık insanlarla konuşmalar gerçekleştirebiliyor
Figure’ün resmî sosyal medya hesaplarından iki şirket ortaklığında geliştirilen Figure 01 robotundan bir video paylaşıldı. Videoda, robotun artık insanlarla tam konuşmalar gerçekleştirebildiği görüldü. Buna ek olarak basit gündelik aktiviteleri de gerçekleştirebiliyor ve gördüklerini anlayabiliyor. Ayrıca isteklere yanıt verebildiğini ve aynı anda hem konuşup hem bir eylem gerçekleştirebildiğini görüyoruz. Bulaşıkları ne yapması gerektiğini bile biliyor.
OpenAI, modelleriyle bu robotun görsel anlamlandırma ve dil yeteneklerini sağlıyor. Yani robotta OpenAI’ın Figure’e özel geliştirdiği büyük görsel dil modeli (VLM) kullanılıyor. Figure ise nöral ağlarıyla hızlı, düşük seviyeli robot eylemleri yapmasına olanak tanıyor.
Mesela bir bölümde robota “Bana yiyecek bir şey ver.” deniyor. Figure 01, OpenAI’ın modeliyle masaya bakıyor ve orada elma olduğunu anlayıp karşısınzdakine veriyor. Kendisine neden bunu yaptığı sorulduğunda ise “Masadaki tek yenilebilen şey elmaydı.” gibi bir cevap veriyor. Robotun çok geliştiğinde ChatGPT’nin vücut bulmuş hâline dönüşebileceğini söylemek pek yanlış olmaz.
Figure’ün yapay zekâ bölümünün başındaki Corey Lynch’e göre robot, şunları yapabiliyor :
- Görsel deneyimlerimini anlatma
- Gelecekte yapacaklarını planlama
- Eylemler için hafızasını kullanma
- Anlamlandırdığı şeyleri sözlerle anlatma
Figure; Microsoft, Nvidia, Amazon gibi şirketlerden de yatırım almıştı
Figure’ün kurucusu ve CEO’su Brett Adcock, OpenAI ile anlaşmalarıyla ilgili daha önce yaptığı açıklamada doğacak imkânlar sonucunda robotlarla insanların yan yana çalışabileceğinden ve birbirleriyle konuşabileceğinden bahsetti. Tabii Figure, dünyanın en geniş dil modeline sahip şirketle çalışınca robotlarına dil işleme yetisi kazandırma konusunda pek zorlanmadı. Yapay zekâ bölümünün başı Corey Lynch de normalde yıllar sürecek konuşma yeteneğinin OpenAI sayesinde iki haftada gerçek olduğunu söylüyor.
CEO’nun da söylediği gibi ortaklık sayesinde insanlar, ileride robotlarla düz, sade bir dille konuşup yapması gerekenleri anlatabilecek. Robot ise bunları kendi içinde görev olarak listelendirip işe koyulabilecek. Firma, daha önce Microsoft, NVIDIA ve Amazon gibi şirketlerden yatırım alırken 675 milyon doları aşkın toplam yatırıma ulaşmıştı. Aldığı devasa yatırımın ardından amacı, bir an önce işe koyulup yapay zekâ çalışmalarını ve robot üretimini hızlandırmak.
Bunun ardından robotların satıldığını göreceğiz. Bu süreçte robotların güvenliği, çalışma alanları, masrafları, yatırımların geri dönüş ihtimali gibi etkenler sürekli hesaplanacak. Net bir tarih verildiğinde biz de sizinle paylaşacağız. Sizin bu robotlar hakkındaki düşünceleriniz neler?