Bilim sadece uzayı, vücudumuzu incelemiyor. Belki de kimilerine sıkıcı geliyordur ancak aslında eğlenceli yanı daha ağır basar. İncelediği bu konu da onlardan biri.
Yağmura yakalandığımızda eğer sığınacak bir yer bulamadıysak yürümek yerine koşmayı tercih ederiz çoğu zaman.
Yoksa koşmak yerine yürümek mi daha mantıklı? Hadi, gelin biraz hesaplamayla bu sorunun cevabını bulaım.
Muhtemelen bildiğiniz bir Nasreddin Hoca fıkrasıyla konuyu açalım:
Bardaktan boşanırcasına yağmur yağdığı bir günde Nasreddin Hoca, evinin penceresinde etrafa bakmaktadır. O esnada yağmurdan koşarak kaçan komşusunu görünce biraz takılmak ister: Komşu, komşu, utanmıyor musun, niçin Allah’ın rahmetinden kaçıyorsun?
Komşusu utanır, koşmayı bırakarak yavaş yavaş yürümeye başlar. Bu arada adamın ıslanmadık yeri kalmaz.
Ertesi gün hava yine yağmurludur. Bu kez dışarıda olan kişi Hoca’dır. Koşa koşa evine giderken bu sefer de içeride olan komşusu onu görüp takılır: Hoca Efendi, Hoca Efendi, sen dün bana “Allah’ın rahmetinden kaçılmaz.” demiştin; bak şimdi kendin kaçıyorsun.” der.
Hoca durur mu, yapıştırır cevabı: Be adam! Ben Allah’ın rahmetinden kaçmıyorum, Allah’ın rahmetini çiğnememek için koşuyorum.
Fıkraya bakılırsa yağmur yağarken koşmak gerekiyor. Peki bilime göre cevap ne?
Bu konu bazı fizikçilerin, matematikçilerin ve mühendislerin de ilgisini çekmiş olacak ki araştırma konusu bile olmuş. Farklı şartlarda farklı sonuçlar bulunmuş:
- Yağmur dikey bir şekilde üstümüze düşüyorsa veya gittiğimiz yön ile rüzgar yönü ters ise en iyi seçeneğimiz koşmaktır, bu sayede daha az ıslanırız.
- Gittiğimiz yön ile rüzgar yönü aynıysa belirli bir hızda yürümek daha mantıklı olacaktır. Buradaki belirli hız, rüzgâr hızının hareket yönündeki bileşenine eşittir.
İtalya’daki Brescia Üniversitesinden Prof. Dr. Franco Bocci, bu meseleyi biraz daha detaylandırmış:
Profesöre göre, rüzgar yönü önemli ancak yağmura yakalanan kişinin vücut yapısı da önemli. Zayıf olup olmadığımız, optimum hızımız, rüzgarın hızı, yağmur damlasının boyutu ve rüzgar yönü ile yol arasındaki açı bile önemli.
Bu faktörlerden ortaya çıkan kombinasyonlara bakılırsa, bazen belli bir hızda yürümek mantıklıyken bazen de koşmak mantıklı. Ancak çoğu zaman koşmanın daha iyi bir seçenek olduğu belirtiliyor.
Koşmak ya da koşmamak, işte tüm mesele bu!